Charla para cuidadores – 24/10/2017
24 octubre, 2017
Vídeo-consejos de salud: homeopeatía y gripe. Oscillococcinum
28 octubre, 2017
Charla para cuidadores – 24/10/2017
24 octubre, 2017
Vídeo-consejos de salud: homeopeatía y gripe. Oscillococcinum
28 octubre, 2017

Comptes ovelles? Si tens insomni… llegeix!

Després d’un llarg dia et fiques al llit amb la finalitat de descansar per tal de llevar-te el dia següent amb l’energia renovada i… UPS! et trobes que no pots conciliar el son. No ets l’únic/a; es creu que el 35% de la població adulta d’Espanya pateix d’insomni ocasional i un 15% d’insomni crònic. Són dades que reflecteixen la rellevància que té aquesta alteració a la nostre societat; per això, com a professionals de la salut ens sentim obligats a parlar sobre el tema. En aquesta publicació en concret us esquematitzarem de quines diferents maneres es reflecteix aquest problema, quines poden ser les causes que la produeixen i finalment quins productes i hàbits podem nosaltres recomanar-vos des de la Oficina de Farmàcia per tal de tractar el problema.

 

Què és l’insomni?

L’insomni el podríem definir com qualsevol alteració del son normal. Es caracteritza per almenys un dels següents símptomes:

  • Incapacitat per part de l’individu d’agafar el son.
  • Augment del nombre de despertades nocturnes.
  • Disminució del temps de son, despertant-se l’individu massa d’hora.
  • Sensació que el somni ha estat insuficient.

És important, però, deixar clar que el fet de dormir menys de 8 hores no significa que l’individu tingui insomni, ja que cada individu té unes necessitats diàries de son diferents.

 

Com es classifiquen els diferents tipus d’insomni i quines poden ser les  causes en cada cas?

Majoritàriament es classifiquen segons dos factors: segons la causa i segons la duració d’aquest.

Segons la causa:

  • Insomni extrínsec: causat per factors externs (cafeïna, alcohol, higiene del son…)
  • Insomni intrínsec: causat per factors interns (apnees obstructives del son, síndrome dels peus inquiets etc…)

Segons la duració:

  • Insomni transitori: duració d’un parell de dies. Quan és degut a un canvi d’horari de treball, per exemple.
  • Insomni de curta durada: Duració de menys de tres setmanes. Pot ser degut a estrès o algun canvi circumstancial de l’estil de vida: trastorn emocional, dolor, divorci etc…
  • Insomni crònic: duració de més de tres setmanes. Degut a trastorns psíquics o físics crònics.

 

Què he de fer si tinc insomni?

Tal i com s’ha vist anteriorment, l’insomni gairebé sempre és un símptoma d’un altre problema, i per tant, per tractar-lo s’ha d’actuar sobre la causa que l’origina. Per aquest motiu quan una persona ve amb aquest problema a la Farmàcia; intentem fer les preguntes que creiem necessàries per tal de saber si estem davant d’un cas lleu el qual podem tractar des de la Oficina o, en cas contrari, s’ha de derivar al metge. Si per exemple estem davant d’un jet-lag; o sigui, que el nostre cicle del son està alterat degut a un canvi en el nostre horari, com per exemple canvis d’horari de feina o viatge a una ciutat de diferent fus horari; lo més efectiu serà fer ús de la hormona de la son (melatonina en tabletes o gotes). En el cas que sigui problema de preocupació, nervis o estrès seria millor fer ús d’extractes naturals que tenen la finalitat de relaxar, com el extractes de valeriana, passiflora i altres (o barreja d’aquests). Fins i tot trobem productes en el que la melatonina també formar part de la barreja d’aquests extractes.

                                                           

A la oficina de Farmàcia trobem una altra opció més contundent com és la utilització d’antihistamínics com la doxilamina (dormidina o dormirel). Aquesta està indicada en el tractament simptomàtic de l’insomni ocasional en persones majors de 18 anys.

 

Quins hàbits podem establir per tal de tenir una bona rutina del són?

Alguns consells que oferim són:

  • Anar a dormir només quan estigui cansat.
  • Desenvolupar una rutina abans de ficar-se al llit. Per exemple, un bany tebi i una lectura de deu minuts abans d’anar a dormir.
  • Si després de 15 minuts al llit no acaba de conciliar el son, moure’s a una altra habitació i tornar al trobar-se cansat.
  • Evitar el consum de begudes excitants (cafè, té…) hores abans d’anar a dormir.
  • Intentar dormir i aixecar-se sempre a la mateixa hora. Caps de setmana inclosos; d’aquest manera desenvolupem un cronograma de son.
  • Realitzar exercici físic de manera regular, però no hores abans d’anar al llit.
  • Evitar l’ús de dispositius electrònics a l’hora d’anar a dormir; com per exemple el telèfon mòbil, TV etc…

 

La pràctica diària d’aquests consells t’ajudarà a agafar uns hàbits correctes del son de manera que a la llarga milloraràs la teva qualitat del son i et llevaràs amb l’energia renovada que busques.