¿Por qué el farmacéutico no dispensa el antibiótico sin receta?
2 noviembre, 2016
SIDA. ¿Qué sabemos del virus?
Las 7 preguntas más frecuentes sobre el SIDA
30 noviembre, 2016
¿Por qué el farmacéutico no dispensa el antibiótico sin receta?
2 noviembre, 2016
SIDA. ¿Qué sabemos del virus?
Las 7 preguntas más frecuentes sobre el SIDA
30 noviembre, 2016

Dia Mundial de la Diabetis

Diabetis. L'artifici i la protecció del cos.

Dilluns dia 14 de Novembre va ser el Dia Mundial de la Diabetis. Realment, és una malaltia d’alta incidència, amb 415 milions d’adults patint-la i amb un pronòstic de creixement fins a 640 milions de diagnòstics a 2040.  De fet, 1 de cada 2 adults es troba sense diagnosticar (50% dels adults), i en la majoria dels casos es tracta de diabetis tipus II. Podríem explicar en aquesta entrada la malaltia en si, totes les seves peculiaritats i totes les característiques més tècniques però vist i analitzat el % de risc de la població i la necessitat de diagnosticar tota la població que no ho està, creiem més adient donar directrius acurades de detecció i de com viure amb la malaltia. Tot i així, en la bibliografia us adjuntem tota la informació addicional i detallada sobre aquest trastorn.

Idees generals

La diabetis és una malaltia en la que els nivells de glucosa (sucre) en sang. La glucosa (monosacàrid) en el nostre cos, en la sang, augmenta cada cop que mengem i és la insulina, una hormona endògena, que s’encarrega de fer entrar el monosacàrid dins les cèl·lules proveint-se així d’energia. En la dolencia que avui ens ocupa existeixen dues variants: la diabetis tipus I, en la que el cos no produeix insulina i per tant, necessita un suport extra de l’hormona, i la diabetis tipus II, la més comú, en la que el cos té insulina però no la sap utilitzar o no té suficient hormona com per fer entrar la glucosa dins de les cèl·lules. Per tant, a mode de síntesi, sense insulina, la glucosa (sucre) quedarà a la sang, i causar problemes molt greus.

Els símptomes més comuns de diabetis inclouen la set excessiva, pèrdua de pes, micció freqüent, falta d’energia, visió borrosa, entre altres. Però com anomenàvem, es pot donar dany ocular, als ronyons, nervis, desencadenar a malalties coronaries, vessaments cerebrals són diferents trastorns que poden ocasionar-se. És més, existeix també la diabetis gestacional (7 de cada 10 dones a EEUU en pateixen), que desapareix un cop es dóna a lluny però predisposa a poder desenvolupar diabetis tipus II al llarg de la vida, tant a la mare com al nadó.

El mode de determinació més fiable de la presència de la malaltia és un anàlisi de sang, a més de diferents probes per comprovar com avança l’afecció i si s’està duent un correcte seguiment d’aquesta. A continuació s’esmenten els principals consells per gestionar la malaltia.

Menjar bé

Es recomanable menjar porcions petites. Cal conèixer quines són les racions i quantitats establertes pels diferents aliments i les necessàries per un menjar. Menjar menys greixos i fer servir menys greix per menjar, en peculiar greixos saturats i àcids grassos trans, ajudarà en el curs de la malaltia, per exemple:

  • Talls de carn amb greix
  • Aliments fregits
  • Llet sencera i productes fets aquesta
  • Pastissos, dolços, galetes dolces o salades
  • Mantega animal i vegetal, margarina en barra i crema no làctia en pols

De la mateixa manera es recomana disminuir el consum d’aliments d’alt contingut de sucre -begudes afruitades, refrescs, té o cafè ensucrats amb sucre- així com minvar l’ús de la sal tant per cuinar com en els aliments -sopes enllaunades o de sobre, verdures enllaunades, carns processades-.

La fibra, en aliments rics en ella i en els preparats en grans integrals és de les millors solucions que es poden aportar. Són importants els cereals per l’esmorzar confeccionats amb grans 100% sencer, avena, pans, l’arròs i sobretot, les verdures i fruites diàries.

Què faig si em poso malalt?

És molt usual emmalaltir de grip, sobretot ara que s’acosta l’hivern. Febre, calfreds, dolors en el cos, dolor de gola, congestió nasal, cefalees, dolor corporal, tos són símptomes comuns. Aquest virus és capaç d’augmentar els nivells de glucosa en sang i per tant, el control de la diabetis requerirà més atenció així com la prevenció d’altres infeccions oportunistes.

Molts metges recomanen la vacunació de col·lectius especials, com les persones diabètiques, abans de la temporada de propagació del virus, és a dir, cap a mitjans d’Octubre, principis de Novembre. Tot i així, la nostra recomanació és preguntar al metge de família per assegurar si procedeix en cada cas particular.

És important tenir clar que la medicació per la diabetis s’ha de continuar prenent sempre a excepció de si s’indica el contrari pel metge. S’hauran d’anar revisant els nivells de glucosa en sang 3-4 cops al dia i complementar-ho amb una bona alimentació, tal i com s’indica en l’apartat anterior. Si la mateixa grip produeix efectes de no deixar menjar, no poder retenir els aliments més de 5-6 hores, diarrees fores, febre constant, respiració difícil, entre altres, caldrà sol·licitar de manera urgent una visita mèdica.

Puc fer exercici?

I tant! És més, cal dur a terme una activitat física diaria per intentar mantenir sota control la glucosa en sang, el pes, la pressió arterial, mantenir a ratlla el colesterol, prevenir problemes circulatoris, cardíacs i nerviosos. La dada recomanada són 30 minuts durant 5 dies a la setmana com a mínim, sempre d’intensitat moderada (ball, caminar, anar amb bicicleta).

Com en qualsevol repte físic nou, és important augmentar gradualment l’activitat i la intensitat. A mesura que el cos es vagi fortificant físicament, es podran agregar exercicis i augmentar la intensitat d’aquests. És preferible començar per 10 o 20 minuts diaris enlloc de invertir 1 hora a la setmana.

En el aspecte en el que s’ha de tenir precaució en en evitar la hipoglucèmia, és a dir, causar amb l’exercici una disminució del sucre en sang massa gran que pugui produir tremolors, debilitat, confusió, irritabilitat, ansietat, cansament o suors -més freqüent en pacients insulinodependents o tractats amb antidiabètics orals-. Per prevenir aquest estat s’hauria de determinar la glucèmia abans del desenvolupament de l’activitat física i en cas de ser inferior a 100 mg/dl, prendre algun aliment lleuger. De totes maneres, s’hauria de portar SEMPRE a sobre un aliment o tauleta de glucosa, per prevenir i poder actuar enfront qualsevol estat d’hipoglucèmia. En el cas de que la glucèmia estigui per sobre de 300 (250 en dejú) serà millor no dur a terme cap activitat, sinó consultar directament al metge, ja que es tracta d’uns valor que s’hauran d’intentar disminuir.

Probes importants

  • Mesura de la pressió arterial en cada consulta mèdica.
  • Revisar l’absència de llagues en els peus amb un examen exhaustiu 1 cop/any (com a mínim): per veure si la diabetis està causant dany als nervis o vasos sanguinis.
  • Proba d’hemoglobina 2 cops/any per determinar els nivells promig de glucosa en els últims 2-3 mesos.
  • Probes d’orina i sang 1 cop/any per comprobar el funcionament dels ronyons.
  • Anàlisis de sang 1 cop/any per analitzar els lípids (greixos).

Es troba recomanat per la sanitat dur a terme una revisió dental 2 cops/any, un examen oftàlmic 1 cop/any i aspectes de vacunació ja esmentats a l’inici d’aquesta entrada. Per ajudar al control de la malaltia s’adjunta uns documents facilitats pel Centre pel Control i la Prevenció de Malalties (CDC) sobre probes i metes per cada visita i probes i metes per cada any.

Ens encantaria que ens expliquessis la teva malaltia i com la portes en el teu dia a dia. Et resulta complicat? Tens dubtes? T’animem a que ens els facis per aquí! De la mateixa manera, a la nostra farmàcia sempre hi ha professionals especialitzats disposats a resoldre tots els dubtes que es puguin generar. Vine!

Bibliografia

  • Centre pel Control i la Prevenció de Malalties (CDC) (Enllaç) i la pestanya del mateix web específica de la Diabetis (Enllaç).
  • International Diabetes Federation (Enllaç).
  • MedLine Plus: Diabetes y embarazo (Enllaç).