Y tú, ¿sabes el secreto de las celebrities?
7 junio, 2017
Vídeo-consejos de salud: control del daño solar
1 julio, 2017
Y tú, ¿sabes el secreto de las celebrities?
7 junio, 2017
Vídeo-consejos de salud: control del daño solar
1 julio, 2017

Tots hem sentit a parlar de les plantes medicinals, qui més qui menys les utilitza amb regularitat. Hi ha però, un tipus de plantes medicinals que per les seves característiques són molt interessants i potser no tan conegudes; són les plantes adaptògenes.

La primera vegada que em varen parlar d’elles vaig pensar que són una classe única i molt especial de plantes curatives. Com pot ser que una mateixa planta ens ajudi a equilibrar, restaurar i protegir el cos? Què tenen de diferent aquestes plantes? Doncs que són capaces d’incrementar la resistència del cos a les influències adverses de l’estrès físic i emocional.

 

Adapta-QUÈ?

Com explica el naturòpata Edward Wallace, un adaptògen no té una acció específica: Ajuda al cos a respondre a qualsevol influència estressant per normalitzar les seves funcions fisiològiques.

Sabíeu per exemple que un adaptògen pot baixar la pressió arterial a la persona hipertensa i el mateix, puja la pressió a una persona hipotensa.

Les herbes poden llegir el teu cos!!!

 

Les plantes adaptògenes s’utilitzen per millorar la salut del sistema adrenal, que és el que gestiona la resposta hormonal del cos a l’estrès. Enforteixen aquesta resposta i milloren  la seva capacitat per fer front a l’ansietat i combatre la fatiga de manera lenta i suau, sense sacsejades o xocs.

 

És a dir, les plantes adaptògenes “s’adapten” a l’organisme i el condueixen a un estat més equilibrat.

 

Adaptògens: miracle contra l’estrès?

Estan molt recomanades per ajudar a suportar qualsevol situació estressant com ara sobrepès, debilitat física, cansament, estrès emocional, etc.

No són substàncies estimulants com la cafeïna o la guaranà, però ajuden a combatre la fatiga. Un cafè i una magdalena són la forma més quotidiana d’intentar desfer-nos de la fatiga. Et sona oi que sí? El problema és que realment no funcionen. El sucre i la cafeïna proporcionen una elevació ràpida però de curta durada. Afortunadament hi ha altres maneres de combatre l’estrès i la fatiga i, la natura ens ofereix  els adaptògens que poden recarregar les glàndules suprarenals ajudant-nos a respondre a l’estrès.

 

Com treballen els adaptògens?

Els Adaptògens funcionen una mica com un termòstat. Quan el termòstat detecta que la temperatura ambient és massa alta el porta cap a baix; quan la temperatura és massa baixa el porta cap amunt.

 

On han estat tota la meva vida?

Els adaptògens no van néixer ahir. De fet, han estat utilitzats en la medicina ayurvèdica de la Xina i l’Índia durant segles per augmentar l’energia i la resistència enfront de la tensió.

 

Aquest potser si que el  coneixes…

Ginseng

El ginseng asiàtic (Panax ginseng) o ginseng vermell és l’adaptògen més estudiat fins ara, pot millorar el rendiment mental i la capacitat per suportar l’estrès. És un estimulant sense efecte addictiu ni efectes secundaris. Però com a bon adaptògen, també millora la relaxació i el somni sa.

A més, té efectes antioxidants, antidepressius i pot ajudar a regular els nivells de pressió arterial i sucre en sang.

Aquesta planta adaptògena posseeix una notable acció immunoestimulant i és útil, especialment, quan les defenses es veuen minvades per un problema d’estrès. Aquesta acció es veu completada pel seu efecte sobre la flora intestinal en afavorir el creixement dels bífidus, per tant es considera un probiòtic.

 

També n’hi ha d’altres no tan conegudes però  no menys interessants…

Ashwagandha

L’Ashwagandha és una planta medicinal àmpliament utilitzada en medicina ayurvèdica a l’Índia. El nom sànscrit de la planta ‘Ashwagandha’ significa literalment ‘olor cavall’, i es tracta de l’olor mesc diferent de les parts aèries de la planta, però és l’arrel la que s’utilitza principalment en preparacions medicinals. Comunament es coneix com el ginseng indi, però darrere del seu nom difícil de pronunciar, Ashwagandha s’utilitza per tractar l’insomni i per regularitzar la pressió arterial i l’ equilibri de l’estat d’ànim. L’herba també s’utilitza per millorar la salut general i vitalitat, i per obtenir alleujament de l’ansietat, fatiga crònica, per  tractar la impotència i la disminució associada a l’edat.

 

Rhodiola

La Rhodiola (Rhodiola rosea), o arrel d’or, és un potent adaptògen que millora la fatiga mental i física relacionada amb l’estrès, i la memòria. Per aquest motiu ha estat utilitzada pels cosmonautes russos, atletes i personal militar.

Mentre que el ginseng millora la sortida de certes hormones de les glàndules suprarenals, la rhodiola actua en diversos neurotransmissors com la dopamina, la norepinefrina i la serotonina. Els estudis han trobat que restaura els patrons normals de menjar i dormir després d’estrès; redueix la fatiga mental i física; i protegeix contra l’estrès oxidatiu i l’exposició a productes químics tòxics. Rhodiola també protegeix el cor i el fetge, augmenta la utilització d’oxigen, millora la memòria, i fins i tot es pot estendre la longevitat.

 

Schisandra

La Schisandra és una baia exòtica que no només s’utilitza en l’àmbit de la medicina. El seu nom és WU WEI ZI significa fruit dels cinc sabors. La seva acció adaptògena ajuda a millorar el rendiment físic i mental, augmenta la vitalitat i la longevitat i diversos estudis mostren que ofereix efectes hepatoprotectors.

També s’ha fet servir per normalitzar la glucèmia i la pressió sanguínia, i ha estat administrada per augmentar la libido, tractar desordres pulmonars, disminuir la fatiga, millorar la depressió, l’estrès i l’insomni.

 

Així que ja ho saps, si necessites recuperar o mantenir l’equilibri del cos recorda que les plantes adaptògenes t’hi poden ajudar d’una manera senzilla i eficaç.

Demana consell a la teva farmàcia!