30 de maig, La Festa de l’Any
3 junio, 2019
Ben grans i ben sans!
20 septiembre, 2019
30 de maig, La Festa de l’Any
3 junio, 2019
Ben grans i ben sans!
20 septiembre, 2019

Tots els que fem esport busquem un benefici pel nostre cos, però fer-ho bé no sempre és fàcil. Sabem que el múscul és el teixit on es cremen els greixos i sucres, per això, és important mantenir la  massa muscular, i controlar sucres i colesterol.

Des de la farmàcia et volem donar uns consells per tal que no danyis el teu cos quan fas esport i a l’hora tinguis un major rendiment.

Seguir una bona dieta és molt important però no suficient, ja què els nutrients que ens interessen per dur a terme aquestes activitats físiques els necessitem en una concentració més elevada i aportar-los en el moment oportú:

 

Abans de fer exercici.

  • En els moments previs al exercici, és millor no ingerir cap aliment, ja que si ho féssim, tota la sang aniria al múscul en comptes d’anar al sistema digestiu, impedint una correcta digestió. No obstant, començar amb els dipòsits de glicogen plens és important per a poder rendir. Per a fer-ho, alimenta’t adequadament durant els dies previs a l’exercici.
  • No és necessari prendre suplements energètics, fins que portem uns 20 o 30 minuts fent exercici.
  • Un error freqüent és prendre begudes isotòniques ensucrades abans de començar a fer exercici. Això genera un pic d’insulina que s’emportà el sucre de la sang caps als dipòsits, provocant una baixada de sucre que pot provocar petits marejos i una disminució del rendiment.
  • Recorda utilitzar cremes de calor a l’hora d’escalfar per tal d’evitar lesions i un bon fotoprotector si l’exercici és a l’aire lliure.

 

Durant l’exercici.

  • Com hem dit, a partir dels primers 20 minuts, podem ingerir gels, barretes o llaminadures energètiques, o bé begudes isotòniques que continguin carbohidrats de fàcil digestió. D’aquesta manera la sang podrà anar al múscul per obtenir el màxim rendiment. A l’hora de prendre’ls, fes-ho molt a poc a poc i acompanya’ls amb aigua.
  • Si l’exercici ha de durar moltes hores, com pot ser el cas d’una marató, les barretes proteïques et poden ajudar a contrarestar la destrucció muscular.

 

Després de l’exercici:

  • Just després de l’exercici, el múscul està molt irrigat i els enzims de síntesi de proteïnes per la recuperació muscular estan molt actius. Per això és molt important aportar proteïnes i carbohidrats a l’organisme durant la primera mitja hora després de l’exercici en una proporció 1:4. Un total de 15-30 g de proteïna, que equival a una barreta proteica o un batut, t’ajudaràn a reparar el múscul danyat; i els sucres ràpids provocaran un augment de la insulina, la qual és una hormona anabòlica que aportarà la energia necessària per tal de reparar el múscul. Aquests suplements han de ser de fàcil digestió ja que la sang segueix al múscul.
  • Recorda que un cop realitzat l’exercici, tot el que mengis en aquest moment es destinarà a reparar la musculatura i no anirà a omplir els dipòsits.

 

Ara que ja saps com fer esport de forma sana i equilibrada, a què esperes per a posar-ho a proba? Fes-ho i veuràs com millora el teu rendiment i accelera la teva recuperació.