Stevia. El nuevo edulcorante natural.
¿Tiene la stevia tan beneficiosas propiedades sobre la diabetes?
14 septiembre, 2016
Dalsy y sus últimas noticias
Es peligroso el consumo de Dalsy?
28 septiembre, 2016
Stevia. El nuevo edulcorante natural.
¿Tiene la stevia tan beneficiosas propiedades sobre la diabetes?
14 septiembre, 2016
Dalsy y sus últimas noticias
Es peligroso el consumo de Dalsy?
28 septiembre, 2016

6 Funcions dels carotens i els aliments per aconseguir-les

Carotens. La seva importància i les seves propietats.

Els carotens, pigments naturals que es troben en aliments com vegetals i algunes fruites, tenen moltíssimes propietats i funcions atribuïdes, la majoria d’elles molt certes. Des d’antioxidants, reducció de l’artrosi, disminució del risc a patir determinats càncers fins a la millora de la vista, el rendiment físic i cremades solars.

Què són els carotens?

Es tracta de composts químics de la família dels terpens. En realitat hi consten ben bé uns 600 de l’esmentada família, els quals es podrien separar amb els carotens propis –hidrocarburs-, les xantofil·les i els seus derivats i en un subgrup de menys importància pel punt de vista estructural, els apocarotenoides -menor tamany i conseqüència de la fissura dels carotens típics. Es pot parlar doncs de β-carotè, licopé, cantaxantina, astaxantina, β-criptoxantina, capsantina, zeaxantina, luteïna i altres pigments; tot i així, generalment es parla del β-carotè com a terme carotè ja que es tracta del més abundant en la natura i el més important en la dieta humana.

En 1831, Wackenroder va aïllar la seva forma cristal·lina a partir de la pastanaga, donant-li així el nom pel qual el coneixem actualment. No va ser fins al 1930 quan Paul Karrer va poder determinar la seva estructura i fer-se de gran renom ja que el β-carotè és un precursor de la Vitamina A -provitamina. Per tant, no només va definir molecularment el compost sinó que va ser el primer en escriure també l’estructura d’una vitamina, fent-lo guanyador i mereixedor del Premi Nobel de Química.

Estructura molecular caroté.

Imatge 1. Estructura molecular del β-carotè.

El valor vitamínic del β-carotè és sis vegades més lleu que el del retinolVitamina A en la seva forma més activa-, però encara així és la principal font de l’anomenada vitamina per moltes persones gràcies a la seva elevada prevalença en vegetals i alguns aliments animals que posteriorment s’esmenten.

On es troba el β-carotè i per tant, la Vitamina A?

Alimentàriament no està pautat cap consum diari recomanat (CDR) de β-carotè, però si per la Vitamina A. La OMS i la FAO recomanen 750 µg de retinol -forma més activa de la Vitamina A– pels adults, tenint en compte que les dones que es troben en estat d’alletament necessiten un suplement major.

La majoria de productes vegetals, fulles verdes fosques com els espinacs, són fonts molt més riques que les de color més pàl·lid, com l’enciam. A més a més, algunes fruites de colors molt vius i pigmentades i hortalisses, com el mànec, les papaies, el plàtan, el meló, la síndria i els tomàquets contenen quantitats molt aprofitables. També es pot trobar en hortalisses groguenques com la carbassa i les pastanagues. Com a cereal, l’únic que conté carotè és el blat de moro groc.

A mode de síntesi es podria afirmar que la majoria d’aliments de color ataronjat, vermell i verd són excel·lents fonts de carotens per la dieta i es poden incloure per tant en ella, fent-la sana, variada i equilibrada i assolint per tant, les dosis diàries recomanades.

En l’àmbit de l’alimentació encara té alguna funció més. Com s’indica, és un colorant alimentari però insoluble en aigua; en el cas de derivats làctics com la mantega i el formatge no es detecta gran problema perquè ja hi ha presents alguns greixos per dissoldre’l. La complicació es presenta quan es vol decolorar begudes refrescants, que exigeixen l’ús del β-carotè en una pols molt fina, partícules de l’ordre de micres, i amb ajuda necessària d’un polisacàrid com podria ser la goma aràbiga.

Fruits amb caroté.

Imatge 2. Majoria de fruits amb  β-carotè.

Quin procés segueix la ingesta de β-carotè?

El β-carotè ingerit es transforma en la Vitamina A en la mucosa de l’intestí prim i posteriorment s’emmagatzema en forma de retinol -forma més activa de la Vitamina A– en el fetge. Pot donar-se el procés d’absorció i emmagatzematge en el teixit gras sense ser modificat i conseqüentment, produint una característica coloració groguenca o ataronjada en els palmells de les mans i les plantes dels peus i demostrant la raó per la qual l’excés d’aquesta vitamina pot desencadenar en un procés de icterícia aliena a la retenció biliar.

Efectes i funcions beneficiosos del β-carotè.

1. Tractament de la sensibilitat al sol en persones que tenen una malaltia hereditària de la sang anomenada PROTOPORFIRIA ERITROPOIÈTICA. La ingesta de β-carotè pot disminuir la sensibilitat al Sol en aquest tipus de persones i per tant, disminuir el risc a les cremades.

2. Prevenció de la pèrdua de visió inclòs en persones amb DEGENERACIÓ MACULAR RELACIONADA AMB L’EDAT (DMRE). La ingesta diària de β-carotè junt amb Vitamina C, Vitamina E i zinc sembla ajudar a prevenir la pèrdua de visió i detenir l’empitjorament de la DMRE en casos avançats. Tot i així, encara calen més estudis que corroborin aquesta funció.

3. Prevenció de complicacions de malalties pulmonars com la MALALTIA PULMONAR OBSTRUCTIVA CRÒNICA (EPOC). La ingesta de més β-carotè sembla ajudar a la prevenció de bronquitis i la dificultat per respirar en persones fumadores amb EPOC.

4. Disminució d’atacs d’ASMA per l’exercici físic. Els últims estudis demostren com els atacs disminueixen en dietes elevades en β-carotè.

5. Protector de les radiacions ultra-violetes. Són molts els països que fan servir el β-carotè com a protector via oral i com a suplement per mantenir un bon bronzejat de la pell. A més a més, protegeixen la pell de exposicions nocives i proveeixen un manteniment sa d’aquesta i de les mucoses, sobretot després de l’estiu, quan es necessiten antioxidants i una major cura, que s’aconsegueix perfectament amb aquest terpè.

6. Augment de la eficiència del sistema immunitari. La seva propietat antioxidant i liposoluble tant característica permet l’augment de l’eficiència del sistema immunitari, ajudant així a les defenses.

Cal tenir en compte que no per ser un complement alimentici té menys efectes secundaris si es du a terme un mal ús. Es pot produir toxicitat i presentar-se efectes com cefalees, vòmits, caiguda del cabell, entre d’altres. És molt important consultar als professionals de la salut sobre la dosi a prendre i assegurar-se que el metge és coneixedor de la ingesta d’aquest tipus de suplements en comprimits o fórmules farmacèutiques preparades.

Què en penseu? Feu servir β-carotè per mantenir el vostre bronzejat? L’heu fet servir durant l’estiu per protegir-vos? El feu servir per alguna de les seves altres funcions i propietats? Digueu la vostra! Us esperem!

Bibliografia

Che P, Zhao Z-Y, Glassman K, Dolde D, Hu TX, Jones TJ, et al. Elevated vitamin E content improves all-trans β-carotene accumulation and stability in biofortified sorghum. Proc Natl Acad Sci U S A. 2016 Sep 12 [cited 2016 Sep 20]. (Enllaç)

Esrefoglu M, Akinci A, Taslidere E, Elbe H, Cetin A, Ates B. Ascorbic acid and beta-carotene reduce stress-induced oxidative organ damage in rats. Biotech Histochem. 2016 Sep 14 [cited 2016 Sep 20];1–10. (Enllaç)

Händel MN, Moon RJ, Titcombe P, Abrahamsen B, Heitmann BL, Calder PC, et al. Maternal serum retinol and β-carotene concentrations and neonatal bone mineralization: results from the Southampton Women’s Survey cohort. Am J Clin Nutr. 2016 Sep 14 [cited 2016 Sep 20]. (Enllaç)

Milani A, Basirnejad M, Shahbazi S, Bolhassani A. Carotenoids: Biochemistry, pharmacology and treatment. Br J Pharmacol. 2016 Sep 16 [cited 2016 Sep 20]. (Enllaç)

Services. USD of H and H. Beta-caroteno. MedLine Plus. National Institutes of Health. 2016. (Enllaç)