Time to Detox
22 febrero, 2017
¿A qué esperas para probar las mascarillas?
9 marzo, 2017
Time to Detox
22 febrero, 2017
¿A qué esperas para probar las mascarillas?
9 marzo, 2017

Plors que duren hores i sembla que no tinguin fi? Plors molt aguts que apareixen sobretot al vespre? Aquests són els símptomes típics del còlic de lactant. Si tens un nadó d’entre 15 dies i 4 mesos, segurament està patint un d’aquests còlics però, tranquils pares! No perdeu els nervis i seguiu llegint.

 

“Una bona forma de saber que no s’han de buscar altres diagnòstics és comprovar que la resta del dia el nadó està content, menja bé i guanya pes de forma correcte”.

 

Més d’un 30% dels lactants pateixen còlics però aquests solen desaparèixer cap als 3-4 mesos de vida. La qüestió és: què podem fer mentrestant?

Els còlics apareixen per un augment de gasos en l’intestí del nen degut a falta de maduració del seu sistema digestiu o a una ingesta d’aire mentre pren el biberó. Només en algunes ocasions els còlics poden ser deguts a una intolerància a determinades llets.

És freqüent que el nen empassi massa aire durant la presa de la llet, i això li produeixi un excés de gasos. En cas que li estiguis donant el pit, assegurat que s’agafa bé al mugró. Si no és així, es poden utilitzar mugroneres. I en el cas que li estiguis donant biberó, per evitar que s’empassi l’aire podem utilitzar els biberons del Dr.Brown’s ja que tots ells tenen un sistema anticòlic amb vàlvules que eliminen l’aire perquè el nen no se l’empassi.

Un altre factor a tenir en compte és el fet d’utilitzar una llet adequada. Nosaltres des de la Farmàcia aconsellem la llet Enfamil Confort, una llet hidrolitzada de fàcil digestió i baix contingut en lactosa. A més a més conté àcids omega 3 (DHA) i omega 6 (AA) que estan involucrats en el desenvolupament del cervell i del sistema ocular del nen, nucleòtids que milloren el seu sistema immunitari i prebiòtics que alimenten la flora intestinal del nen afavorint així el trànsit intestinal. Es tracta d’una fórmula molt completa per substituir la llet materna en cas que no es pugui donar el pit o bé, quan deixis de donar-li.

Una altre opció és donar-li al nadó uns grànuls homeopàtics anomenats Colikind uns minutets abans de cada presa. Els grànuls es poden desfer en una mica d’aigua o, fins i tot, posar-los directament a la boca del nadó  perquè es dissolen ràpidament. Estan especialment indicats en el còlic del lactant perquè fan una acció calmant, tranquil·litzadora i analgèsica.

 

I si tot i així no millora…No et desesperis, encara tenim un parell de truquets més per explicar-te!

No s’aconsella que el nen estigui en posició horitzontal tot el dia ja que això no ajuda a l’eliminació de gasos, de manera que treu-lo a passejar una estoneta, agafa’l en braços amb la seva panxa recolzada sobre el teu avantbraç, asseu-lo una estona a l’hamaca, etc.

I, ja per últim, és molt aconsellable fer-li un massatge una estoneta abans de la hora que acostumi a tenir el còlic. Cal fer el massatge quan el nadó està tranquil i receptiu, no en el moment del còlic, ja que aleshores li provoquem més malestar i el posem més nerviós.

A continuació t’expliquem uns senzills passos a seguir aconsellats per fisioterapeutes especialistes en el còlic del lactant:

 

  1. Seu de manera còmoda i estira al teu nen entre les teves cames de manera que us mireu.
  2. Agafa una mica d’oli corporal. Els laboratoris Weleda tenen un Oli de calèndula especial per nadons, que va molt bé. Frega’l per les teves mans per escalfar-lo i comença a fregar de forma suau la seva panxa per acostumar-lo.

 

  1. Ja estem llestos, comencem! Apliquem una mica d’oli de massatge a l’abdomen del nadó, amb massatges de dalt a baix i de baix a dalt, per facilitar el massatge.

  1. Ara anem passant les mans pel seu abdomen fent cercles en el sentit de les agulles del rellotge ja que és el mateix sentit en el que es mou el tracte intestinal. Mica en mica, a mesura que es vagi relaxant podrem anar pressionant amb més força i notarem com anem desfent els gasos. És possible que es queixi una mica al començament, però de seguida notaràs que li agrada i que els còlics van millorant.

  1. Mou les seves cames del nadó, flexionant-les amunt i estirant-les uns quants cops, sempre amb les cametes juntes. Després, manté les cames flexionades sobre la seva panxa fent petites pressions sobre la panxa.

6. Repeteix aquests moviments un parell de vegades i… Adéu còlic!