9 peculiaridades y propiedades que debes saber del Reishi
5 octubre, 2016Dia Mundial del Càncer de Mama
19 octubre, 2016La setmana dels hàbits saludables, així hem començat a la Farmàcia Colldeforn. De fet, ja portem un mes de conscienciació dels nostres clients i pacients de la importància i els beneficis que una vida salutífera pot aportar-nos, tant personal com col·lectivament.
La OMS (Organització Mundial de la Salut) defineix la salut com a un estat complet de benestar FÍSIC, MENTAL i SOCIAL i per tant, no simplement l’absència de malaltia. És per aquest motiu que es parla d’una vida saludable però sempre fent context a un estil de vida saludable. Aquest estil de vida es pot informar, ensenyar, adquirir i sobretot, i el pas més important, posar a la pràctica. L’alimentació, l’exercici físic, els hàbits d’higiene, el defugir de substàncies tòxiques, entre d’altres que s’esmenten a continuació, són part dels factors que defineixen la nostra vida, però factors que a la vegada poden ésser modificats per un mateix.
L’alimentació
En els últims anys la OMS ha hagut de declarar en alta prevalença determinades malalties que presenten duplicitat de casos en els últims 30 anys, com l’obesitat, malalties cardiovasculars, etc. Gran part d’aquesta alteració causada per una modificació en la ingesta calòrica important, destacant el consum de productes industrials processats, sucres, begudes edulcorades.
És per això que molts països, conseqüència del manifest anterior, han hagut de preparar òrgans per assumir aquest repte. A Espanya s’encarrega l’AECOSAN (Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició) per part del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i implantant l’estratègia NAOS (Nutrició, Activitat física i Prevenció de la Obesitat). Es tracta del desenvolupament d’accions i intervencions per protegir la salut eficaçment en base a l’evidència científica, gràcies a una alimentació equilibrada, en consum calòric com de greixos, sucres i sal.
Imatge 1. Piràmide de NAOS. Extreta del web AECOSAN (enllaç).
És una qüestió de rellevància no només per la salut alimentaria sinó perquè determinats aliments tenen propietats que poden beneficiar a l’organisme en un altre aspecte. És el cas de la fruita, verdures i llegums, que ens aporten vitamines, minerals i fibra, imprescindibles pel desenvolupament normal de l’organisme.
L’activitat física
L’esport fortifica els ossos, el cor i els pulmons, tonifica els músculs, millora la vitalitat, ajuda a prevenir la depressió i a conciliar millor el son. A més a més, en el cas de malalties de repercussió cardiovascular com l’obesitat, hipertensió i diabetis afavoreix la malaltia cap a un millor pronòstic. També contribueix a millorar la circulació de la sang, eliminar l’estrès ja que s’adquireix un estat de relaxació molt bo, es milloren els canvis d’humor, l’autoestima i l’estat de satisfacció personal. Si ho complementem en desenvolupar-ho amb companyia s’afavoreix l’activitat social, i per tant, el control de dos factors determinants en un sol gest.
Una bona manera de començar és evitant el sedentarisme. Pujar caminant les escales enlloc de esperar a les escales mecàniques, anar caminant o en bicicleta a la feina, no passar més de 30 minuts diaris al sofà, evitar asseure’s en la mesura del possible o si la feina ho requereix, aixecar-nos 2 minuts durant cada hora. Són petits gestos que poden començar a marcar una gran diferència. Generalment es recomanen uns 30 minuts diaris d’activitat física essent suficient caminar a pas lleuger.
Els hàbits d’higiene
Pot ser que a molts els hi sembli un factor 100% controlat en la societat d’avui dia. Però, és així? Quan parlem d’higiene personal ens referim a la neteja de les mans abans de dinar, a la higiene dels animals domèstics i en especial, a la salut bucodental. És molt important mantenir les genives i dents sanes tota la nostra vida i partir d’una bona base des de ben petits. Generalment es recomana tenir-ne cura després de cada àpat i visitar l’odontòleg un cop a l’any per dur a terme les revisions i neteges pertinents.
Imatge 2. Higiene dental patrocinada per Pixabay (enllaç).
El tabac
Deixar de fumar és el factor que més pot millorar la salut d’una persona fumadora. Una vida saludable és una vida sense tabac. A més a més, no només es millora la vida pròpia sinó també de totes les persones que l’envolten.
Es tracta d’una droga legal però molt addictiva que té efectes estimulants sobre el sistema nerviós central de la persona fumadora i que comporta molts riscs per la salut. De fet, és la principal causa evitable de mort en Estats Units essent responsable directe o indirecte d’1 de cada 5 morts cada any.
La exposició indirecta al fum d’aquesta substància pot causar càncer pulmonar en persones no fumadores a més a més de alteracions de la circulació, malalties pulmonars, malalties cardíaques i el mateix càncer en persones fumadores. Mai és tard per començar, i arrencar per aquest factor és una de les millors maneres i decisions. Pots passar-te per la farmàcia i demanar consell o preguntar pel programa de cessació tabàquica.
L’alcohol
La majoria de vegades, quan es parla de drogues només es pensa en les més tòpiques, la cocaïna i la heroïna. Però resulta que existeix la droga per excel·lència acceptada socialment i consumida en elevada proporció, l’alcohol. L’alcohol canvia moltes de les funcions cerebrals. Primerament afecta a les emocions i el pensament. Amb la ingestió contínua s’afecta al control motor produint la característica descoordinació de la parla, reaccions més lentes i la pèrdua de l’equilibri.
Tot i així, no és una substància amb únicament repercussions a curt termini. Pot perjudicar al fetge i al pàncrees, causar danys al miocardi, gastritis i úlceres a l’estomac, desnutrició i trastorns, com es comenta, del sistema nerviós. Pot augmentar el risc a patir lesions, agreujar els problemes físics, psíquics i socials i per tant, perjudicar a les relacions laborals i familiars. És molt fàcil que el propi organisme desenvolupi mecanismes de tolerància i neuroadaptació cerebral generant la dependència a l’alcohol. Per evitar aquest procés la recomanació directa sempre és beure la menor quantitat possible i sempre per sota dels nivells de risc.
El sistema sanitari Català disposa de professionals de la salut preparats per prevenir i detectar de manera precoç els problemes d’aquesta substància i amb possibilitats de tractar i ajudar a les persones amb dependència, així com també als seus familiars.
El consum de drogues i medicines
L’addicció es defineix com l’ús continu d’una substància encara que s’estigui experimentant problemes relacionats amb el seu consum. El simple fet de necessitar un fàrmac i prendre’l com el metge l’ha receptat no és una addicció. Les drogues i les medicines afecten a les persones de diferent manera i per això és sempre importantíssim informar al metge o professional de la salut de totes les drogues que es prenen, inclús medicines de venta lliure, vitamines i productes naturals, ja que moltes d’aquestes interaccions poden ésser perilloses. De fet, si algunes d’aquestes es combinen amb l’alcohol poden acabar resultant mortals.
Cal recordar que les dones en estat de gestació no han de prendre cap fàrmac o medicina sense consultar al seu metge. Encara que el fetus és més sensible a les drogues durant els primers 3 mesos hi ha molts fàrmacs que poden travessar la barrera placentària i arribar al nadó en qualsevol moment.
L’abús i l’addicció no estan associats exclusivament a drogues il·legals. Tot el contrari, drogues legals com les benodiazepines, aerosols nasals, píndoles aprimants, entre altres, poden usar-se de manera errònia intencionadament i generar dependències.
Pel que fa a les drogues il·legals es mostren tendències alterades a mesura que els anys avancen i els canvis socials es produeixen. El tabac i l’alcohol, ja discutits, segueixen essent les substàncies més consumides i les de major repercussió sanitària. Els segueixen el cannabis i la cocaïna. Catalunya té un Canal de Drogues de referència que s’encarrega de la comunicació i l’intercanvi de informació sobre el consum de drogues i problemes associat. Es poden consultar centres de tractament, serveis d’informació i orientació en drogodependències i recursos sanitaris disponibles.
Imatge 3. Drogues i medicines. La fina línia.
La salut emocional i l’equilibri mental
Quan es parla de salut emocional -salut mental inclosa- ens referim a la manera en com ens sentim, pensem o actuem en el nostre dia a dia. És molt més que patir o no una malaltia mental i ens ajuda a poder fer front de forma satisfactòria a tots els reptes de la rutina i del dia a dia.
L’estat de benestar emocional necessari per mantenir i desenvolupar les capacitats cognitives de les persones i les relacions socials. Es relaciona també amb aspectes de la motivació personal, la seguretat i autoconfiança o la tranquil·litat i autocontrol.
El desenvolupament personal i l’activitat social
Les relacions socials són un aspecte fonamental per la salut de cada persona i en conseqüència, per un envelliment saludable. Un aïllament social pot comportar un deteriorament gradual e irreversible de les capacitats físiques i mentals.
És per això que un estil de vida saludable requereix que canvis els teus hàbits actuals de vida, el teu comportament i l’actitud. Nosaltres, des de la farmàcia, a més d’ajudar i posar-te totes les facilitats que estiguin en les nostres mans et convidem a unir-te a nosaltres DISSABTE 16 d’OCTUBRE a les 9.00h a la Farmàcia Colldeforn en la nostra Caminada 2016 pels hàbits saludables.
Imatge 4. Slide oficial de la Caminada 2016.
Després de la caminada hi haurà un bon esmorçar arribant al Parc Central de Mataró. Apunta’t! Encara estas a temps! I aconsegueix també la samarreta oficial!
Imatge 5. Recorregut de la Caminada 2016.
Bibliografia
INE. Instituto Nacional de Estadística [Internet]. Deteminaciones de salud. 2015. Consultat 11 Octubre 2016 (Enllaç).
INE. Instituto Nacional de Estadística [Internet]. Indicadores de Calidad de Vida. 2015. Consultat 11 Octubre 2016 (Enllaç).
World Health Organization. Sugars intake for adults and children [Internet]. 2015. Consultat 11 Octubre 2016 (Enllaç).
AECOSAN (Agència Espanyola de Consum- Seguretat Alimentària i Nutrició). Pirámide NAOS [Internet]. 2016. Consultat 11 Octubre 2016 (Enllaç).
SENC (Sociedad Española de Nutrición Comunitaria). Pirámide de la Hidratación Saludable [Internet]. 2008. Consultat 30 Març 2016 (Enllaç).
AECOSAN-NAOS: https://www.habitosdevidasaludables.com/home.php (Enllaç).
Generalitat de Catalunya: https://canalsalut.gencat.cat/es/home_ciutadania/vida_saludable/ (Enllaç).