¡Luce una piel espectacular en Navidad!
22 diciembre, 2017
Juega y cierra la puerta a la gripe
28 febrero, 2018
¡Luce una piel espectacular en Navidad!
22 diciembre, 2017
Juega y cierra la puerta a la gripe
28 febrero, 2018

Practiques esport? Medicaments com a dopatge

Fa uns tres mesos el ciclista quatre vegades guanyador del prestigiós Tour de France va donar positiu en un control antidopatge de la Vuelta a España per superar la dosis permesa del famós inhalador Ventolin. Aquesta noticia va donar la volta al món (mai millor dit) i va ser causa d’un gran debat sobre el tema. Realment quins medicaments es consideren dopatge? Quines consideracions es tenen en compte per tal d’incloure un medicament en aquesta llista? Donat l’interès que desperta aquest tema en moltes persones, ens sentim obligats a parlar-ne en el nostre blog.

 

Com definiríem dopatge?

S’entén per dopatge l’ús de qualsevol substància excitant o estimulant amb la finalitat d’augmentar el rendiment o simplement augmentar la massa muscular. Aquest fet no només comporta a la llarga un problema de salut sinó que, a més, constitueix un acte il·lícit.

 

Com es regula aquest fet?

Exactament va començar a fer-se un control del consum d’aquestes substàncies en humans al 1960 després de la mort de dos ciclistes per dopatge. En aquest sentit a Espanya va néixer  la Agencia Española de Protección de la Salud en el Deporte (AEPSAD), un organisme públic encarregat de realitzar les polítiques de protecció de la salut en l’esport, entre elles la lluita contra aquest tipus de pràctiques. Entre d’altres funcions relacionades, aquesta agència s’encarrega de fer complir les normes aplicant la legislació vigent.

 

Quina legislació hi ha al respecte al nostre país?

Al nostre país, Espanya, hi ha una llista de substàncies i mètodes prohibits en l’esport consensuada a nivell internacional, la qual va ser publicada per primera vegada al Boletín Oficial del Estado(BOE) al 2013 i va sent actualitzada cada any. Aquesta es divideix en aquests apartats:

  • Substàncies i mètodes prohibits en tot moment

Aquí trobaríem les substàncies anabolitzants; és a dir, substàncies que acceleren el creixement dels teixits i que són utilitzats per augmentar la massa muscular i emmagatzemar energia. En aquest grup destacaríem els fàrmacs derivats de la testosterona, per exemple.

Aquí també trobaríem, entre d’altres, la majoria dels diürètics (també popularment coneguts a la Farmàcia com la “pastilla de fer pipí”) per la capacitat que tenen de ser agents emmascara dors en les proves.

  • Substàncies i mètodes prohibits en competició

Aquí tenim tots els estimulants; com la cafeïna que és inclosa en alguns medicaments (com en el famós Frenadol Complex) o derivats de les amfetamines que s’utilitzen comunament per a tractar el Trastorn del Hiperactivitat i Dèficit d’Atenció (THDA). Els narcòtics (com els pegats de fentanilo), cannabinoides i les cortisones en la seva totalitat també queden inclosos en aquesta llista.

 

  • Substàncies prohibides en determinats esports

En aquest apartat tindríem els beta-bloquejants; que per a que ens entenguem serien generalment medicaments acabats amb –ol (Atenolol, bisoprolol, propranolol, timolol…) utilitzats per tractar la hipertensió arterial, insuficiències cardíaques, angines de pit, etc…

  • Substàncies prohibides segons la via d’administració

Un exemple d’aquest apartat seria  l’adrenalina (que segurament sapigueu d’algú al·lèrgic que el tingui sempre a mà per injectar-lo en el cas de que tingui un xoc anafilàctic) el qual està prohibit sempre, ja que és un excitant, excepte en el cas de que s’utilitzi per a administració local, ja sigui com a inhalador o en format col·liri.

  • Substàncies prohibides per damunt de determinada concentració

Aquí trobem, per exemple, el salbutamol (famós Ventolín) que es pot utilitzar una dosis màxima de 1600 micrograms en 24 hores i no sobrepassar els 800 micrograms cada 12 hores.

 

Quins criteris es tenen en compte a l’hora d’incloure un producte en aquestes llistes?

Una substància o mètode serà potencialment inclosa en la llista si l’Agència Mundial d’Antidopatge determina que compleix dos dels tres criteris següents:

  • Prova científica, experiment o efecte farmacològic que reveli que la substància té el potencial de millorar el rendiment esportiu.
  • Prova científica, experiment o efecte farmacològic que reveli que la substància té un risc real o potencial per a la salut de l’esportista.
  • Determinació per part de la EMA que la substància o mètode vulnera l’esperit de l’esport descrit en la introducció del Codi Mundial Antidopatge.

Una substància o mètode serà igualment inclòs en la Llista si l’AMA determina que conforme a una prova mèdica o científica, efecte farmacològic, o experiment, la substància o mètode té el potencial d’emmascarar l’ús d’altres substàncies o mètodes prohibits.

 

Així que en el cas de que us veieu obligats a prendre alguna medicació i tingueu pensat practicar algun esport a nivell professional estaria bé donar un cop d’un ull a la llista de prohibicions que podeu trobar aquí: https://www.wada-ama.org/es/node/8531. Qualsevol dubte recorda que ens pots consultar.. Estem sempre a la teva disposició!