Las 7 preguntas más frecuentes sobre el SIDA
30 noviembre, 2016Risc Cardiovascular
1 febrero, 2017Encara penses que les cremes no són lo teu? Que ets massa jove per utilizar-les? O que no et fan falta? La cura de la teva pell i el ritual de bellesa més adequat per l’hivern són de rellevància destacable en la prevenció d’afeccions varies.
De la mateixa manera que a l’hivern ens posem més roba per abrigar-nos, és vital que també ho fem amb la nostra pell. La pell és un òrgan que conté els meus mecanismes d’autodefensa però tot i així, els factors climatològics adversos, com el fred, el vent i els rajos solars -que es filtren tot i que no ens n’adonem-, malmeten la pell fent que es ressequi, perdi la seva hidratació, es produeixin petites ferides, descamació, inclús produint un envelliment precoç. El rostre i les mans són les parts que més pateixen aquestes erosions a causa de la major exposició a l’exterior i per tant, a aquests agents ja esmentats.
La pell
La pell és l’òrgan més gran de tot l’organisme. Les seves funcions principals són:
- Protecció en front l’exterior: Protegeix de factors externs com bacteris, substàncies químiques i de la temperatura.
- Regulació de la temperatura corporal: Quan la pell s’exposa a una temperatura exterior freda, els vasos sanguinis de la dermis es contrauen, fent que la sang calenta no entri dins la pell i per tant, adquirint la temperatura del medi. La calor es conserva gràcies a que els vasos sanguinis no continuen enviant calor cap el cos.
Capes de la pell
A continuació s’expliquen de manera molt resumida les diferents capes d’aquest òrgan i les seves funcions i estructures principals.
- Epidermis: És la capa més externa de la pell i està formada per cèl·lules de diferent gruix i una capa de cèl·lules mortes que s’eliminen de forma constant i substituïdes per altres noves en divisió. Les cèl·lules es van aplanant en conforme arriben a la part més superficial/exterior, on s’eliminen. Aquesta capa també conté melanòcits o cèl·lules pigmentaries, compostes per melanina -pigment de l’interior de les cèl·lules que produeix la coloració de la pell, cabell i ulls-. A la vegada, la epidermis està formada per dues capes:
- Capa Còrnia: Està formada per les cèl·lules mortes que s’originen a la capa de Malpighi. Les cèl·lules mortes s’acumulen sobre la superfície de la pell formant una capa de queratina que s’ha d’eliminar per mantenir una bona salut.
- Capa Malpighi: Està formada pels melanòcits.
- Dermis: És la segona capa que es troba des de l’exterior. Està constituïda per una xarxa de fibres elàstiques i col·lagen, capil·lars sanguinis i nervis, lòbuls grassos y la base de fol·licles pilosos y les glàndules sudorípares.
- Hipodermis: És la capa més interior de la pell. Representa la reserva energètica més important de l’organisme gràcies a l’emmagatzematge i l’alliberació d’àcids grassos. Es tracta de la capa adiposa de l’organisme. Cal saber que els adipòcits es distribueixen de manera molt diferent en les dones – predominants als glutis i les cuixes- que en els homes -localitzats a la zona abdominal-. En aquesta capa s’hi troba:
- Vasos sanguinis i vasos limfàtics: Els primers vetllen pel rec sanguini i els segons recullen les toxines y condueixen les cèl·lules del sistema immunitari.
- Lligaments cutanis: Permeten que la pell es mogui per sobre dels òrgans.
- Lipòcits: Són productors de greix. Gràcies al teixit subcutani que formen protegeixen a l’organisme d’agresions i traumatismes externs.
Imatge 1. Capes de la pell. Imatge extreta de MedLine (Enllaç).
Ritual de bellesa facial diari i la seva justificació
Una de les zones més en contacte amb l’exterior, i conseqüentment de les erosions/factors nocius és el rostre. Així doncs, és per això que es detalla el ritual de bellesa d’aquesta part del cos.
- Higiene: És molt usual pensar que amb una esbandida d’aigua és suficient per deixar la pell neta. Això no és així. Netejar la pell amb un producte adequat és vital per l’aplicació dels productes següents i, fer-ho amb un netejador especial mantindrà la nostra pell hidratada i amb la quantitat lipídica que necessita la capa superior de la pell – la dermis- perquè estigui en el seu estat idoni.
- Sèrum: Es tracta d’un preparat que conté els actius més concentrats i per tant, permet arribar a capes més profundes de la pell fent que aquestes s’hidratin.
- Crema: La crema aporta hidratació a les capes més superficials de la pell i també ens la protegeix dels factors externs gràcies a la petita capa que es crea sobre la pell. I, en cas que porti actius específics per arrugues, fermesa, etc., aportarà també aquest tractament.
En quant a les textures, és habitual utilitzar textures menys fluïdes per tal que quedi més temps a la pell i el seu efecte sigui més perllongat. - Protecció solar: Com ja comentem anteriorment, tot i que a l’hivern no es pren el sol de forma conscient, els rajos es segueixen filtrant per l’atmosfera i arriben a la pell quan anem pel carrer. És per això que es recomana utilitzar una protecció de SPF15 o SPF20 en pells sense problemes de base i una protecció més elevada en aquelles amb sensibilitat específica o altres patologies.
- Maquillatge: Finalment, i sempre que així es vulgui, s’aplica el maquillatge. Actualment en el mercat, hi ha molts maquillatges que ja porten protecció, normalment SPF 15. Per tant, en aquests casos, es pot obviar el pas anterior, número 4.
El ritual a seguir a la nit és pràcticament el mateix. Cal destacar, però, que el netejador que s’utilitza, a més a més de netejar la pell, haurà de desmaquillar -sempre que s’hagi aplicat el pas 5 anterior-. Cap dels productes fa falta que porti factor de protecció. I podem utilitzar cremes que continguin actius més forts o fotosensibles.
Ritual de bellesa facial setmanal i la seva justificació
- Exfoliant: És clau tenir el exfoliant a la dutxa per utilitzar-lo cara, coll i escot. És important per retirar les pells mortes que queden sobre la pell – a la capa de la dermis– fent que s’esdevingui una pell més bonica i suau.
- Mascareta: La manera ideal d’utilitzar-la és després de l’exfoliant perquè elimini de forma profunda la brutícia que hagi pogut quedar dins els porus i aporti una bona dosi d’hidratació.
Amb aquests dos passos que només cal aplicar un cop a la setmana es pot aconseguir una millora evident en la pell amb poc temps. A més a més, de cara a les festes o esdeveniments varis es pot substituir el sèrum per una ampolleta flash, la qual aportarà molta lluminositat i sensació aspectual d’una pell molt descansada i radiant.
Altres aspectes
- Mans i llavis: Com ja hem esmentat anteriorment, és una zona molt en contacte amb l’exterior que a més, no té glàndules sebàcies i que per tant, s’escama amb major facilitat. És per això que hauran de ser hidratades a consciència, utilitzant cremes altament nutritives. En el cas dels segons, remarcar la importància de no hidratar-los amb la saliva, ja que produeix una irritació addicional.
- Bany: Encara que és totalment coherent que amb el fred vinguin de gust banys llargs i calents, els dermatòlegs ho desaconsellen totalment. Per què? Aquests banys perllongats remouen el mantell hidrolipídic de la pell, fet que s’ha d’evitar en la mesura del possible. Banys amb aigua tèbia i sabons que respecten l’estructura química de la pell són els més adients.
- Alimentació: La pell és sensible, a més dels elements erosionants externs, a l’alimentació que es segueix. El consum de cafè, alcohol i tabac és poc recomanable perquè la deshidraten. En el seu lloc, s’aconsella menjar fruites i verdures crues, essent aliments molt rics en aigua, i salmó, el qual és molt ric en àcids omega-3.
- Aigua: Per mantenir la pell hidratada no és suficient amb un tractament exterior (ritual de bellesa facial o cremes hidratants corporals). Cal hidratar l’òrgan des de l’interior, bevent un mínim de 1,5L al dia.
Bibliografia
- MedLine Plus: Capes de la pell (Enllaç).
- Formació interna