La pell. Hi tens cura i la protegeixes?
Protegeixes i cuides la teva pell del fred?
14 diciembre, 2016
Time to Detox
22 febrero, 2017
La pell. Hi tens cura i la protegeixes?
Protegeixes i cuides la teva pell del fred?
14 diciembre, 2016
Time to Detox
22 febrero, 2017

Tens colesterol, hipertensió o diabetis i no li dones massa importància? Fumes o fas poc exercici? A mesura que va passant el temps, aquests factors juntament amb altres poden augmentar el teu RISC CARDIOVASCULAR. Si aquest risc és molt elevat, pots arribar a patir una malaltia cardiovascular.

 

¿Què és el Risc Cardiovascular?

Es tracta d’un conjunt de factors i marcadors que, si tenen valors molt elevats o bé, hi ha un augment relatiu de diversos d’aquests factors, ens augmenten les probabilitats de patir una malaltia cardiovascular.

 

Podem diferenciar entre dos tipus de factors de risc:

  1. Els factors de risc NO MODIFICABLES com són l’edat, el sexe i la predisposició genètica, que tal i com el seu nom indica sobre aquests factors no hi podem actuar.
  2. Els factors de risc MODIFICABLES com són la hipertensió, el colesterol, la diabetis, l’obesitat abdominal, el tabaquisme i el sedentarisme. Són aquests factors sobre els que nosaltres sí podem actuar i és important fer-ho per reduir al màxim aquest risc cardiovascular.

Com podem actuar sobre els factors de risc modificables?

En el cas de la HIPERTENSIÓ, cal que anem controlant els nivells de pressió arterial de manera habitual. Si preneu medicació per mantenir aquests nivells de pressió adequats, és important que no deixeu de prendre-la pel fet de trobar-se bé, o perquè durant uns dies seguits veieu que la teniu dins els nivells correctes, ja que al deixar de prendre-la, es tornarà a descontrolar.

 

Els nivells elevats de COLESTEROL els detectem a través d’analítiques de sang ja que no hi ha cap símptoma que ens indiqui que aquests nivells han augmentat en el nostre organisme. Igual que en el cas anterior, al trobar-se bé, hi ha persones que amb el temps deixen de prendre la medicació. És molt important seguir amb aquest tractament degut a que el colesterol es va acumulant en les nostres artèries de mica en mica formant una placa d’ateroma, i les va estrenyent fent que el flux de sang sigui menor. En cas que aquesta placa es desprengui pot obturar qualsevol vas sanguini de l’organisme donant lloc a problemes cardiovasculars, que poden ser greus.

 

La DIABETIS és una malaltia (veure Blog Diabetis) on hi ha un augment de glucosa en el torrent sanguini, fet que va danyant els vasos sanguinis de manera progressiva fent que l’estrenyiment de venes i artèries sigui més ràpid i, per tant augmentant el risc de patir una malaltia cardiovascular.

 

El TABAC és un dels factors que més augmenta el risc cardiovascular. Les persones fumadores multipliquen per tres el risc de patir una malaltia cardiovascular i això és degut a que el tabac disminueix l’aport d’oxigen al cor, augmenta el colesterol i fa que la placa d’ateroma es formi amb més facilitat.

 

Segons diversos estudis realitzats, l’acúmul de grassa en l’abdomen o OBESITAT ABDOMINAL empitjora el flux sanguini de les venes de tot l’organisme. Per això la importància del tipus d’aliments que ingerim i la importància de fer exercici físic, tal i com comentarem més endavant. L’alimentació és important tant per reduir la obesitat abdominal, com també per ajudar a equilibrar altres factors de risc com la pressió arterial, el colesterol i la diabetis.

 

El SEDENTARISME per sí sol, ja és un factor de risc cardiovascular important però a més contribueix empitjorant alguns dels factors de risc anteriors esmentats com la hipertensió, el colesterol i la obesitat abdominal. Com que es tracta d’un factor de risc modificable, està al nostre abast canviar l’estil de vida i començar a fer exercici. Aquest ha de ser moderat i cal fer-lo de manera habitual per mantenir un estil de vida saludable junt amb l’alimentació, tal i com hem comentat en la obesitat abdominal.

 

Si d’aquests 6 factors de risc modificables en tens més d’un et convindria prendre una mica de Q10 o seleni, ambdós són protectors cardiovascular. Tant el Q10 com el seleni ajuden a controlar la pressió arterial i el colesterol, per no haver d’incrementar les dosis de medicació. LA diferència entre ells és que el Q10 té un efecte antioxidant que protegeix el nostre cor, i li dóna energia perquè es mantingui fort, mentre que el seleni té un efecte antioxidant i impedeix que els greixos s’acumulin als vasos sanguinis reduint el risc de patir un infart o un ictus.

Com podeu veure, tots aquests factors de risc estan entrellaçats i el gran avantatge que presenten tots ells és que són modificables, el que vol dir que si ho treballem una mica nosaltres mateixos podem disminuir el nostre risc cardiovascular.

No t’ho pensis més i comença ja a tenir uns hàbits de vida saludables. T’apuntes?